Câte cărți poți citi într-un an?

By | Literatour

Articolul acesta vine influențat de anuala provocare a celor de la GoodReads, care-și pun utilizatorii la încercare prin a-i face să-și propună un număr de cărți pe care să le citească în noul an.

Ei bine, provocările sunt plăcute pentru multe categorii de persoane. Însuși cuvântul provocare are încărcătura aceea care s-ar spune că instigă la un răspuns, la îndeplinirea cerinței. E un automatism ce se declanșează involuntar în momentul când primim acest lucru sau ni-l setăm noi.

În cazul lecturii, însă, e cu dus și întors. Depinde de multe variabile numărul de cărți citite pe care vrei să-l atingi la finalul anului.

Ce cărți știi că urmează să le citești? Care-i planul? Pe ce domeniu vrei să faci progres? 

Ar fi câteva întrebări bune la care ar trebui să găsești răspunsuri ca să ajungi la un număr realist. Pentru că da, e bine ca această provocare să aibă titulatura asta doar simbolic, altfel poate strica pasiunea lecturii.

Te vei dezamăgi că nu îndeplinești provocarea. Nu vei mai simți plăcerea cititului pentru că te vei grăbi să termini cartea ca să te apuci de alta. Probabil te vei plânge pe la alții sau te vei lăuda cu ce număr de cărți ți-ai propus să citești anul ăsta.

Am zis să dau doar câteva exemple. Nu despre asta e lectura. N-a fost niciodată.

O poți face din plăcere. Din pură plăcere. Sau o poți face programatic, pentru că și asta e o plăcere pentru tine, dar în același timp urmezi niște scopuri, urmezi un plan de dezvoltare personală, ai o listă de cărți pentru anul ăsta pe care vrei să le citești, iar ăsta ți-e și numărul.

Și cam așa e realist. Altminteri, nici măcar n-aș seta un număr. Am pus acum 15 doar pentru că am un stil oarecum programatic. Urmez să aprofundez studiul literar și cum altfel s-o fac dacă nu citind?

Există, cu toate acestea, persoane care citesc 50-60 de cărți pe an, dar asta depinde și de viteza de lectură, de comprehensiune a pasajelor și de tipul cărții, evident.

Dacă discutăm despre o autobiografie, ar fi o lectură simplă. Iarăși, dacă vorbim despre orice fel de carte de literatură de consum sau dezvoltare personală, e o lectură ușoară. Având acestea în minte, văd realizabil un asemenea obiectiv, pentru că, personal, nu mă provoacă și nici nu mă atrage așa tare.

Dacă într-adevăr vă plac obiectivele, provocările, vreți să le atingeți, porniți de la interese. Dacă nu aveți deja o listă de lecturi pentru 2017, gândiți-vă la ce credeți că v-ar ajuta, v-ar pasiona, v-ar produce o reală plăcere să citiți. Nu aruncați un număr de dragul de a fi acolo.

Ca să închei furibund acest discurs, permiteți-mi să vă spun că: lectura nu-i doar un număr. E un proces, iar ca orice proces, necesită timp, atenție, înțelegere și interpretare.

Și ca să vedeți poanta aia extraordinară, iată aici criticul literar care citește cam… aproximativ o carte pe zi. Adică 462 într-un an. Ioi…

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

2 Responses to " Câte cărți poți citi într-un an? "

  1. Bookish says:

    Pe mine provocările GR mă motivează, dar nu fac un scop din asta. De altfel, anul trecut nici nu am reușit să citesc câte cărți am pus acolo. Fac mereu liste pentru că sunt o persoană organizată, dar nu devin sclavul acestora. Mereu intervin noi tentații, adaug sau scot titluri, așa că lista e până la urmă un organism viu, în continuă schimbare.

    • Adrian Anghel says:

      La mine, în principiu, suferă rar modificări, dar nu-i o regulă, după cum foarte bine spui și tu. Eu urmez un traseu prestabilit pe o temă, pe ceea ce doresc să aprofundez, de aceea selectez o serie de autori cu teme comune și le observ felul în care le transpun. Eu, pe lângă lectură, urmăresc și scriitura în sensul în care aplic stiluri pentru propria-mi joacă cu scrisul. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: