Ce cărți veți citi în decembrie?

By | Literatour

Decembrie n-are cum să nu fie o lună bună pentru lectură.

Orice lună a anului e bună pentru lectură, dar decembrie și în special lunile de iarnă, când afară viscolul face tumbe, zăpada te inundă, iar frigul te face să te strângi în tine mai tare, pare să fie timpul nemaipomenit pentru o carte.

La căldurică, la o ciocolată caldă, lângă șemineu sau calorifer, cu o pătură sau chircit în fotoliul ăla bun sau canapea, sub o sursă de lumină caldă. Ah, visez deja, de aici de la birou.

Și cu toate astea, nu văd cum ai putea să citești cartea aia de 800 de pagini în perioada asta. Nu e puțin cam dificil?

Trebuie să alergăm după cumpărături, să mai mergem la neamuri, avem câteva zile moarte când petrecem timp cu cei cu care nu ne-am mai văzut.

Știți cum e. Dar tot ne găsim timp de lectură, ăștia care suntem mai ahtiați după asta.

Așa că vin cu întrebarea: voi ce lecturați luna asta?

Eu mi-am pus pe listă două cărți pe care vreau să le savurez la final de an.

Una este „Și Hams și Regretel” de Matei Florian, cu care mă apropii de final săptămâna asta, iar a doua este „Asasina Cultivată” de Enrique Vila-Matas.

Ambele pot impune un ritm de lectură rapid.

La Matei Florian, propozițiile scurte, frazele complexe jucate din virgulă (trebuia să combin cumva și fotbalul aici, că i-ar plăcea lui Matei), cu rimă internă sau la vedere (nu că ar fi vreun termen tehnic asta) te face să țuuști prin roman, alături de personajele sale.

Dar asta nu înseamnă că-i o lectură simplă. Vom discuta despre ea la momentul recenziei, care va veni negreșit.

Pe Enrique Vila-Matas l-am cunoscut în fosta cameră de cămin unde stăteam alături de colegii mei de la Litere.

L-au citit, l-au recomandat, l-au lăudat, abia acum am ajuns și eu la el.

E un roman polițist cult și scurt (doar 100 de pagini), or cel puțin așa îl văd eu. Cartea e obiectul crimei. Sau scriitura e arma. E un altfel de crime fiction așezat între pagini, unele care vor să amețească cititorul.

O să spun mai multe după ce o citesc.

Astea două ar fi lecturile mele de final de an. Dacă timpul îmi va permite (o să fac tot posibilul), poate voi strecura și ceva tehnic printre ele.

Voi ce citiți luna asta?

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

8 Responses to " Ce cărți veți citi în decembrie? "

 1. Ionuţ says:

  „On Writing: A Memoir of the Craft” de Stephen King, pe care o termin curând, iar următoarea e „Kalamazoo Gals: A Story of Extraordinary Women & Gibson’s ‘Banner’ Guitars of WWII” de John Thomas. Prima e superbă, lectură obligatorie pentru oricine vrea să scrie ficţiune, iar a doua vorbeşte despre perioada celui de-al doilea razboi mondial, când toţi bărbaţii de la fabrica de instrumente Gibson din SUA erau pe front, iar femeile au rămas să continue producţia.

  • Adi Anghel says:

   Sună interesant ambele cărți. Așa că am să le trec pe reading list pentru 2018 (deja e o listă cam lungă, dar să zicem că mă voi mobiliza mai bine). La fel e și istoria muncitorilor din fabrica Gibson. Mersi, Ionuț! 😀

   Să îmi povestești mai multe despre ele când le termini.

 2. Andreea Crăcan says:

  Am mai multe pe lista, dar sper sa ma axez pe Viata secreta a marilor scriitori de Robert Schnakenberg si Dead interviews de Dan Crowe.

  P.S. A trebuit sa caut numele autorilor caci nu le tin minte :))

 3. Denissa Voicu says:

  Draga Adi, acum pot sa iti spun doar ce am citit in luna decembrie, si nu are legatura neaparat cu funeraliile Regelui, ci pur si simplu asa s-a intamplat: Intoarcerea Regelui Mihai de Danielle Maillefer si La scoala cu Regele Mihai de Tudor Visan-Miu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: