„De trei ori în zori”, o carte de o zi

By | Literatour

În vară am citit „De trei ori în zori” a scriitorului italian Alessandro Baricco.

A fost o achiziție de 3 lei din anticariat, cartea fiind într-o stare foarte bună, iar despre autor auzisem numai laude.

E prima carte pe care o citesc de la el, spre rușinea mea, căci mi-a demonstrat în doar 100 de pagini, de câtă abilitate scriitoricească e în stare.

Cartea se leagă de un alt roman al autorului italian, „Mr Gwyn”, iar dacă acolo, din câte am înțeles, personajul dispare fără urmă, aici îl regăsim metamorfozat.

E povestea a trei cupluri de personaje care într-o noapte dau peste o narațiune stranie, fiecare cuplu cu a ei, dar care se leagă în mod fascinant de holul hotelului, redus în carte la nivel de personaj.

Descrierile sunt scurte și poetice, dialogurile alerte și pline de muzicalitate, ceea ce face cartea lui Baricco un soi de „hit & run”. Stilistic este de excepție, dar tocmai prin graba pe care o inspiră, te lasă confuz în răsăritul soarelui.

Cu toate că are doar 111 pagini împărțite în trei părți: Unu, Doi, Trei; cartea se comportă ca o enigmă până spre final când, cu atenție cu rigurozitate, primim un soi de clarificare.

De ce cu atenție și rigurozitate?

Pentru că e genul de roman înșelător prin dimensiune și prin acțiune. Nu-i deloc așa. Tocmai astea te îndeamnă s-o tratezi cu o lejeritate care slăbește lectura.

Sunt 111 pagini alerte, dar cum spun americanii, the devil is in the detail. Inițial crezusem că cele trei povestiri sunt legate între ele, că personajele din fiecare narațiune au o oarecare legătură, dat fiind spațiul și timpul în care se întâmplă.

Și asta-i corect, dar în același timp corect e că sunt și independente. Sunt, practic, luat ca un film, scene din hotel care-i surprind pe toți, fiecare cu viața lor.

Numai că misterul și cusătura vieților lor dă cărții ăsteia un aspect atât de uman și dureros. Un fel de „asta-i viața”.

În același timp e și modul ciudat de a arăta temporalitatea din interiorul fiecăruia. Un fel de un timp exterior și unul interior.

De ce „De trei ori în zori”? Pentru că de cel puțin trei ori poți avea un rezultat. De cel puțin trei ori poți avea trei variante. Cel puțin trei lumi posibile.

E o carte de citit într-o zi, dar fără grabă. Chiar dacă însăși scriitura te îndeamnă.

CUMPĂRĂ

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.