Internetul și americanii

By | ExtraOnline

Să nu ne mirăm prea tare, zic.

Dacă privim cronologic la dezvoltarea economică, boom-ul cel mai mare, capitalismul ăla nenorocit din anii ’60-’70 de la ei vine.

Au fost cei care au clădit o nație în jurul banilor, iar tot în jurul banilor se învârt și astăzi când, pentru niște bonusuri, au bătut câteva cuie în sicriul internetului.

Practic, ceea ce s-a votat cu scorul de 3-2 în senatul american înseamnă îngrădirea spațiului virtual. Pe englezește, ceea ce era Net Neutrality acum nu mai există.

Noua lege ofere ISP-urilor de la ei să controleze tot din ce se întâmplă pe internet din viziunea companiilor web și a utilizatorului.

Vrei porn? S-ar putea să scoți niște bani din buzunar, că n-o să mai fie gratis.

Vrei nu știu ce serviciu premium? Plătești pentru el, dar s-ar putea să mai plătești și la ISP ceva în plus dacă vrei traficul ăla blanao.

Bineînțeles, nu se va face pe la spate, ci cu anunțarea utilizatorilor în prealabil. Asta-i treaba furnizorilor de net.

Altă treabă senzațională pentru care Facebook și Google o să le pupe picioarele ăstora de oferă net? Datele utilizatorilor.

Datele astea pot fi acum vândute pe bani frumoși. Și astfel, platformele astea gigant vor ști și mai multe despre tine.

Ce citești, pe unde te miști, ce apreciezi mai exact și ce nu.

Pe lângă toate astea de mai sus, providerii vor putea să facă, de acum, competiție neloială pe piață prin favorizarea anumitor aplicații, servicii web sau platforme.

Apoi ne mai putem imagina câte modalități de propagandă se pot instaura prin controlul traficului de internet de către ISP.

America a reușit un regres spectaculos astăzi și arată că se poate înscrie lejer (pe lângă prima mare greșeală cu președintele) pe lista națiunilor ciunge.

Mai multe detalii se pot citi aici.

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.