NaNoWriMo sau cum să te forțezi să creezi

By | Gură cască

Acum șașe zile, când ceasul a bătut de 1 noiembrie, aproximativ 9,600,000 de oameni (și numărul e în creștere) s-au apucat să redacteze ceea ce, când ceasul va bătea ora 00:01, pe 1 decembrie, va fi un roman de 50.000 de cuvinte / om.

În timp ce niște hipsteri încearcă să arate lumii cum e să nu te bărbierești timp de o lună, alții (poate că sunt, poate că nu, poate că nu toți, la fel ca și în cazul primei categorii), fac un exercițiu real și activ de scriere creativă.

NaNoWriMo este evenimentul anual care se petrece de-a lungul lunii noiembrie și strânge laolaltă scriitori sau pseudo-scriitori sau debutanți din toate colțurile lumii. Se sfătuiesc, au grupuri zonale, pe Facebook, pe Google+, pe platforme specializate și se aruncă în acest abis telepatic de 1666,(6) de cuvinte-tastatură pe zi.

În urma acestui eveniment apar romane care ulterior sunt împinse către edituri pentru a fi publicate. Multe dintre ele devin următoarele „to-read” pe lista ta din GoodReads.

M-am uitat pe harta interactivă a acestui eveniment și am descoperit că în România sunt, în acest moment, 114 scriitori cu o medie de 4.352 de cuvinte pe zi scrise.

nanowrimo-harta

Aș vrea să-i cunosc pe acești participanți. Să le trag o palmă scursă pe umăr și să le zic: du-te, Dică!

Neoficial, partida asta îmi face cu ochiul și n-o refuz. De câteva zile am intrat în pâine, într-o pâine proaspătă pe care o pătrund an de an și în care mă proptesc an de an.

Numai că anul acesta o iau felie cu felie. Am tăiat-o conștiincios și acum urmează s-o halesc. Îmbucătură cu îmbucătură, o voi digera și diseca. Apoi, în stomacul meu stricat, o voi ornamenta cu floricele drăguțe pe care voi le veți mirosi cu un zâmbet fad pe față.

Nu e ușor. Să scrii într-o lună un roman de 50.000 de cuvinte, cu o medie de 1500-1800, poate chiar mai mult, de cuvinte pe zi e ceva. Să le gândești. Să trasezi linii narative, vieți de personaje, nume, locuri, arhitectură sau poate nimic din toate astea. Poate doar un monolog luuung care să-l facă pe Faulkner mândru.

N-ai de unde să știi, dar îți sugerez să încerci. Să te documentezi pe site-ul acestui eveniment.

Să știi că poți să-ți lași și barbă pentru acest eveniment, că e democrație și facem ce vrem și cum vrem.

Se lasă cu baftă sau cu semințe ca la stadion?

sursă foto

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *