Tratament fabulatoriu

By | Gură cască

Cred că anul când a început tratamentul fabulatoriu a fost 2005. Ba nu, 2004 sau undeva pe acolo.

Era vară. Vara parcă-i anotimpul perfect în care vezi roadele fabulației, roadele acestui tratament. Așa a fost dintotdeauna.

Motivele sunt lesne de înțeles: pe timpul generalei, liceului și facultății era perioada de vacanță. Mai mult timp liber, așadar mai mult timp pentru acest tratament.

Dincolo de anii juvenili, când munca și-a făcut apariția, tot vara a rămas perioada.. concediilor fabuloase.

Dar ce înseamnă tratamentul fabulatoriu?

S-ar putea spune că este cartea lui Mircea Nedelciu. Aceasta ar putea fi o explicație.

A doua explicație este ce presupune acest tratament și faptul că intrăm în contact cu el prin mai multe metode.

Nu vreau să bat câmpii aici, ideea e că după citit povești și basme, realizarea concretă a acestui tratament este momentul când ne.. jucăm.

Am început de la Lego și am ajuns la calculatoare. Acum se sare peste partea de lego.

Jocurile de atunci, de acum, care vor fi mâine, ele sunt un exercițiu fabulos pe care-l practicăm (că suntem mulți) cu mare plăcere.

Fie că-i un shooter, un joc de strategie, vreun simulator și așa mai departe, noi ne aruncăm în această fabulă, pentru că nu ține de realitate ci instituie una nouă bazată pe principiile celei existente.

Spuneam că era vară, iar primul joc a fost NFS Underground. Apoi Underground 2, Counter-Strike și FIFA. Dar când am realizat cu adevărat acest tratament a fost în vara lui 2006, odată cu Football Manager 2006.

De ce? Pentru că a fost cel mai complet simulator de manager de fotbal existent. Pentru că odată cu poziția mea de manager într-o echipă de fotbal, s-a întemeiat o nouă lume, una care funcționa după regulile cunoscute, dar în care multe date ale problemei fuseseră modificate, iar cea mai mare eram eu.

Adrian Anghel has been appointed manager of Bury FC from League Two. He will be in charge of the team until 2010.

Cam așa arătau noutățile în joc. Mai mult sau mai puțin. Dar e numele meu acolo, e caracterul meu acolo. Sunt tot un eu într-o lume în care m-am băgat cu speranța că voi învăța ceva în limitele motorului de joc: cum să conduc o echipă de fotbal.

Și mi-a plăcut. A fost un joc în care am trăit fiecare meci la maximum, iar din 2006 și până astăzi am rămas un fan înrăit al jocului, chiar dacă din 2014 nu am mai reușit să țin pasul (timpul, PC-ul.. există argumente).

FM 2006 mi-a făcut cunoștință cu tratamentul fabulatoriu. Cu existența lui, conștientizarea lui. Evident după multe alte cărți, multe alte practici, multe și multe altele, am înțeles.

fm2006

Jocurile întrețin imaginarul, cultivă această parte fabuloasă a creierului nostru care emite diferite scenarii bazate pe o fundație existentă, dar în același timp învață să creeze el propria lume din exemple date.

Așadar nu putem considera jocurile ca fiind nebenefice, cel puțin din punctul ăsta de vedere. Piedicile vin atunci când nu mai există timp sau nu mai există intermediar pe calea aceasta (vezi un PC bun vs. unul slab).

Atunci tratamentul acesta începe să emită scenarii din trecut sau creierul pur și simplu simte nevoia unei evadări din contingent din ce în ce mai acută.

Și ăsta e momentul să-ți spun de BLP, să-ți spun de un băiat Toma care s-a ocupat ca de vreo patru ori pe an să ne bucurăm de o zi în care să nu facem nimic altceva decât să ne jucăm.

Să restabilim tratamentul fabulatoriu să ne mai ajungă cel puțin o perioadă. Unii se mai aruncă în cărți, unii ca mine, poate ca tine. Foarte bine. Dar cât să citim? 😀

Te aștept să te înscrii aici. Pe 26 ne luăm pastila fabuloasă! Bloggers Lan Party a ajuns la ediția a 12-a.

P.S.: Football Manager a ajuns la ediția 2017 și îți recomand călduros să achiziționezi jocul de unde vrei tu pentru că merită. Timp să ai.

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.