War and Peace (2016) e un serial ce trebuie să-l urmărești

By | #ArtScafandru

La începutul anului acestuia BBC a lansat o mini-serie de șașe episoade, dramă, pe baza romanului scris de Lev Tolstoi și anume „Război și Pace” (1869). Acum, legenda spune că ceea ce este o producție BBC, de obicei nu dezamăgește, precum și faptul că orice ecranizare după o carte nu va bate niciodată cartea.

În cazul acesta, cartea bate categoric mini-seria, nu de alta, dar nu poți condensa patru volume (depinde de ediție, pot fi și două foarte mari) în șașe episoade a câte o oră (primele două au puțin peste o oră), ba mai mult, mai ales când nici astea șașe episoade nu beneficiază de o împărțire egală a acțiunii din carte.

Hai să vedem…

De ce să urmărești mini-seria War and Peace:

 • Pentru că actorii selectați pentru această dramă sunt pe măsură și joacă aproape excelent. Da, sigur, discutăm despre societatea rusească cu precădere și se mai bagă în cadru niscai francezi care vin cu scopuri „nobile”, prin urmare castingul trebuie ales cât mai aproape de aceste criterii, iar eu zic că le-a ieșit.
 • Paul Dano îmi inspiră, ca înfățișare, tipologia idiotului lui Dostoievski, iar Pierre Bezukhov a lui Tolstoi este un oareșce idiot, pe alocuri. Prin urmare, alegerea actorului Paul Dano pentru rolul lui Bezukhov a fost foarte bună, iar el nu se lasă mai prejos ca joc actoricesc.
 • Pentru că o să ai plăcerea să descoperi niște metafore ale vieții puse în niște imagini monumentale (de urmărit cu maximă atenție o scenă cu moartea unui personaj, nu spunem care ca să nu dăm spoilere, dar să vedeți acolo ce metaforă superbă au realizat producătorii).
 • Pentru că, în principiu, cadrele și post-producția s-au văzut de la o poștă că au mers. A fost ce a trebuit. Sunt niște cadre pentru care pur și simplu m-am văzut nevoit să apăs pause ca să le analizez pe-ndelete. Cadre simbolice, cu contraste puternice și nu lipsite de înțeles. Cadre făcute cu cap.
 • Pentru că nu trebuie să fi citit cartea ca să înțelegi ceva din serial. E foarte bine contextualizat, foarte bine prezentat, ba mai mult, o să te facă să-ți dorești să citești cartea.
 • Pentru că te introduce în atmosfera epocii cu totul. Te face s-o simți, s-o trăiești. Totul este dinamic, cadrele sunt „vii” ca să spun așa.
 • Pentru că te face să empatizezi foarte repede și foarte mult cu personajele. Nu de puține ori am ridicat din sprâncene (mai ales la deciziile lui Pierre Bezukhov pentru care vă atenționez că mai multe face palm-uri vor fi cheltuite); mi-am externalizat emoțiile în multe rânduri, iar a mea mândră s-a oprit de-o țigară la aproape fiecare episod pentru că nu putea să nu se enerveze pe unele personaje. Te ține în suspans în continuu. Te implică activ în vizionare și asta te face să trăiești niște senzații puternice.

Cu toate acestea, există și minusuri…

 • Storyline-ul este foarte grăbit. Nu am înțeles de ce au ales o mini-serie de doar șașe episoade, când puteau s-o facă mai bine în opt sau zece. Bine, aici poate că ține și de buget și de disponibilitatea actorilor în perioada de filmare.
 • Greșeli de post-producție, mai ales în ultimul episod. Niște greșeli care, dacă nu ar fi contrastat cu cadrele excelente, nu s-ar fi observat atât de mult.
 • Nu cel mai reușit joc actoricesc în unele cazuri. Pur și simplu au fost alese niște cadre slabe care au evidențiat fix ce nu ar fi trebuit să transmită un actor în acel moment prin personajul pe care îl ilustrează.
 • Graba strică treaba. E vorba, în special, de ultimul episod. Mereu am trăit cu senzația că mai toată lumea implicată în serial trebuie să prindă ultimul metrou ca să ajungă acasă. Destul de ciudat. O condensare a cronologiei rămase, mult prea exagerată.
 • Actorul ales pentru Napoleon nu e chiar cel mai potrivit. Mathieu Kassovitz nu mi s-a părut cel mai ok în acest caz. Oricum, accentul nu prea s-a pus pe dominația franceză și pe francezi – unde, din nou, cred că se putea mai bine.

Bun, acum că v-am zis pe larg de ce ar trebui să vedeți acest serial, bineînțeles oferind și câteva minusuri, fiindcă nu pot decât să laud ceva ce are, totuși, unele defecte vizibile, să trecem la detalii de interior.

De jucat, joacă Paul Dano (Pierre Bezukhov), James Norton (Andrei Bolkonsky), Lily James (Natasha Rostova), Adrian Edmondson (Ilya Rostov), Tuppence Middleton (Helene Bezukhova) dintre cei demni de menționat.

De filmat s-a filmat prin Lituania, Letonia și Rusia.

Andrew Davis și Tom Harper sunt oamenii principali din spatele producției.

Vă las, la final, cu trailerul serialului și cu speranța că-l veți urmări. Recomandarea mea ar fi ca, în momentul când aveți timp, să citiți și cartea lui Lev Tolstoi. E monumentală. O puteți achiziționa în engleză de la Okian.

 Tu ai văzut serialul, dacă da, ce părere ai despre el? 😀

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *