17 piese din 2017 pe care le-am avut pe heavy rotation

M-am gândit că dacă tot vine finalul anului, să vă spun și vouă cam pe unde m-am învârtit muzical și literar. Măcar atât. Hai poate și ceva artă, dar acolo trebuie să sap mai adânc.

Și cum sunt foarte critic cu orice, sceptic de se vede de dincolo de poștă, mă las greu impresionat.

Începem cu capitolul muzică. Înainte de toate, aș dori să vă spun că sunt un audiofil mai începător.

Îmi plac experimentele muzicale, combinațiile stranii, bass-ul puternic, muzica simfonică adusă în mixuri cu alte genuri din curentele la modă și așa mai departe.

Cu toate astea, nu o să pot, cred, niciodată să pun degetul pe o piesă și să zic într-o uriașă obiectivare: asta-i bună!

Nu am nici studii, nici experiență. Nu pot face cu muzica câte pot face cu cărțile. Și cu toate astea, nu de puține ori mi s-a spus că am gusturi decente și că să le dau mai departe. Mă conformez.

Anul ăsta mi s-a părut puțin cam sărac. De aia nici playlist-ul meu pe 2017 nu are mai mult de o oră și 13 minute.

De câteva ori chiar am fost disperat să aud ceva nou, care să mă atingă la inimioară corespunzător. N-am găsit.

Sau poate n-am căutat eu unde trebuia. Ideea face că din tot anul ăsta, doar 17 piese au ajuns pe heavy rotation.

De asemenea, ar trebui să recunosc că de când nu mai fac emisiunea VERSus cu Nicula, timpul meu de cercetare muzicală s-a diminuat. Ba chiar aproape spre zero.

Tot ce a ajuns la timpanele mele a fost prin învăluire. Fie am lăsat Deezerul nesupravegheat, fie, ulterior în an, m-a dus Google Music prin cine știe ce coclauri muzicale.

Așa am ajuns la 17 piese din 2017. Doar astea m-au dat pe spate, ca să zic așa, în astea 348 de zile (acum când scriu articolul).

Ce am observat la mine anul ăsta, așa mai special, e întoarcerea la rap. Nu mai oferisem atenție genului ăstuia încă din 2006 când mă îndepărtasem pentru rock.

A avut grijă Rejjie Snow să scoată un album foarte bun. Alături de el îl mai plasez și pe Oddisee de care am aflat prin canalul de YouTube Colors.

Cu povestea suprarealistă din „In the Middle of it All” au fost și cei de la Citizen care m-au atras în jocul lor.

Am vrut să menționez artiștii ăștia fiindcă veți mai auzi de ei.

Altfel, playlist-ul e disponibil pe Google Music. O să găsiți în el de la hip-hop, rap la pop punk, progressive hardcore sau drum and bass.

17 piese din 2017. Click să vezi întreg playlist-ul.

17 piese din 2017. Click să vezi întreg playlist-ul.

Practic, vedeți voi, există de toate pentru toți. Zic. Mai puțin manele. Acolo topurile se fac pe YouTube.

E și muzică de caterincă, sau când te simți caterincă (cum e aia a lui Don Broco), dar e și muzică pentru când vrei să adopți o poziție gravă și să privești lumea cu suspiciune (cum e The National).

Paramore a scos un album tare jucăuș anul ăsta. Dar piesa aia, „26”, mi-a dat o liniște care s-a iubit cu somnul multe nopți.

Gata, nu mai vorbesc. Albumul se poate asculta aici. Știu, e posibil să mă înjuri fiindcă nu folosești Google Music. Asta e.

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.