Altered Carbon. Tehnologia evoluează, dar omul ba

By | Ascultă&Privește

M-am uitat la primul sezon al noului serial SF de pe Netflix, Altered Carbon, bazat pe romanul scriitorului Richard K. Morgan.

L-am văzut pe repede înainte și recunosc că m-a prins. Recunosc că am răbdat până la final, dar în același timp recunosc că este un serial care dezamăgește.

Să le luăm cu bune și rele.

Un viitor previzibil

Viitorul în care se desfășoară acțiunea din serial este unul destul de îndepărtat. Pesemne că anul 2000 nu a fost cel care ne-a adus mașinile zburătoare.

Suntem în anul 2384 și într-un final avem mașini zburătoare și zgârie-nori până în stratosferă.

Tehnologia a avansat în așa fel încât oamenii de știință au descoperit unde reziduă conștiința omului, au digitalizat-o și i-au oferit posibilitatea să fie urcată în cloud.

La acest punct, nu mai există moarte. Nu mai există viață unică. Nu mai există un singur corp.

Mulțumită conștiinței care poate să circule, fiind stocată în niște discuri (care arată de zici că-i fix esența vieții, ah, da, fix asta e) și introduse în vertebra din spatele gâtului, corpurile au devenit doar niște fațete pentru aceasta.

De aici și denumirea de „sleeves”. Prin urmare, poți să iei orice corp vrei, inclusiv să te clonezi.

Singura modalitate în care îți poți pune capăt zilelor este să te asiguri că nu poți fi salvat în cloud ori că nu ai bani pentru asta și că nu vei face operația de extragere a conștiinței.

În ultima parte e cazul părinților polițistei Kristin Ortega.

Bineînțeles mai există și zburatul creierilor, fix în zona unde se află „stack-ul”.

Așadar, există moarte, dar una care se întâmplă fie fiindcă omul religios refuză reîncarnarea, fie că este împușcat și nu a avut posibilitatea să se salveze în cloud.

Omul a devenit zeu

Interesant mi s-a părut c-a jucat asasinul plătit de Reileen Kawahara, culmea fix sora personajului principal – Takeshi Kovacs (o combinație de asiatic și sârb / sloven – nu mai sunt sigur), este vorba despre Mister Leung.

El e religiosul gone wrong. Prin 2008 l-ai fi văzut la mânăstire rugându-se și făcând exerciții de jiu jitsu prin Nepal.

Acum omul a devenit un zeu. Omul este Dumnezeu. Omul nu mai moare și atunci muritorii care au primit o șansă de la astfel de oameni nu le rămâne decât să se pună în genunchi și să se roage.

Ah, și să deservească zeul.

Astfel, Mister Leung devine exponentul unei lumi sângeroase, corupte, meschine și ipocrite.

Întrebarea Are you a believer? vine adesea în ironia momentului sau a vremii. În ce să mai crezi?

Este fix lumea de azi cu avantajele de mâine

O fi un serial SF, dar o perspectivă de ansamblu asupra societății îmi spune că fix asta ar fi dacă acum ne-am afla în 2384 și am avea toate șansele celor de acolo.

O piramidă coruptă formată din cei mai bogați oameni ai lumii deveniți zei, conducători, având la mână totul, inclusiv viața atâtor oameni.

Este o distopie, desigur, iar nouă ne plac distopiile și nu-mi rămâne decât să mai trec pe hârtie una care tratează tehnologia.

Rămâne, totuși, întrebarea: de ce atât de mulți artiști privesc distopic un viitor cu tehnologia la mijloc? Oare nu există și o altă cale?

Chiar așa ne place autodistrugerea?

Dialog slab

Dialogurile între personaje precum și unele acțiuni întreprinse de acestea s-au dovedit a fi puerile, dacă nu chiar clișeice.

Povestea lui Takeshi seamănă cu foarte mult cu cea a personajului Oliver Queen din Arrow de la CW.

Melodramatismul serialului te trimite adesea cu gândul la o telenovelă slabă, ca să nu mai zic de dinamica dintre actori, care e defectuoasă.

Avem un personaj principal jucat de Joel Kinnaman pe care l-am mai întâlnit și-n House of Cards și care pare să se simtă mai bine în rolul de politician decât de criminal care vrea să facă un bine.

Mister Leung, Poe (AI-ul) și Kristin Ortega mi s-au părut singurele personaje cu ceva viață în ele. Restul au fost selectate nu știu prin ce mod.

Prin asta a fost afectată foarte mult și narațiunea, care mi s-a părut plictisitoare pe alocuri și trasă de păr.

Lucrul acesta trage destul de mult serialul în jos. Nu există cine știe ce proces de conștiință (poate din pricina hiper-dezvoltării ei tehnologice); nu există introspecție prea multă; există violență și nuditate, negativ și corporalitate progresivă.

Rămâne la latitudinea ta…

Dacă o să vrei să urmărești serialul ăsta, dacă te va prinde, dacă o să-ți placă sau nu.

În obiectivarea mea, oricât aș spune că-i super misto cum au alcătuit universul, cum i-au oferit un contur prin tehnologie și progres, cum au slăbit omul în fața noilor arme până la credință, narațiunea și dialogul sunt slabe.

Creat de Laeta Kalogridis, o tipă care s-a implicat și-n scenariul din Shutter Island sau Terminator, aș fi avut așteptări mai mari.

Background-ul mi se pare atractiv, așadar forma, dar conținutul e slab.

Nu știu dacă am să-l reiau pentru un al doilea sezon. Poate un episod, două, pentru a urmări linia în care se desfășoară și schimbările survenite după acest prim sezon.

Altfel, rămâne un serial de duzină.

sursă foto

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.