„Ești o drogată!”

By | Prin viață

– Lasă, fă, nenorocito, că vine poliția acum! Drogato!

– Drogată e mă-ta, fă! Ce? Eu am sărit la bătaie? Tu ai fost aia cu gura mare de la bun început!

Două grupuri. Unii mai tineri, alții… hai să le zicem adulți. Din ambele grupuri, dialogul de mai sus a aparținut femeilor.

La ieșirea de la metrou Brâncoveanu, pe Olteniței, la margine de bulevard, cele două grupuri se scandalizau intens. Nu știu exact motivul, dar mai erau două mașini pe avarii trase pe dreapta.

Presupun că s-au lovit.

Faptul că s-au bătut, contează mai puțin. Faptul că și femeile s-au fugărit, contează și mai puțin. Dar faptul că aud pentru a 150-a oară jignirea asta tipică, mi se pare enervant.

După ultimele știri în care se arată cum „drogații merg la festivaluri”, „drogații atacă nu știu ce”, „drogații se iau de mână cu alți drogați”, ba ar mai trebui să spună și „sex între drogați pe marginea străzii”, românașul a deprins repejor un termen nou de catalogare.

Căcat, totul implică ideea de drogat azi. Ori ești om, ori ești drogat. Tu alegi.

„Ești un drogat!” sau „Drogatule!” sau „Drogato!” sau „Ne e frică să mai ieșim din case cu drogații ăștia violenți!”. Toate astea sunt replici pe care le-am auzit de atâtea ori când mergeam pe stradă. Majoritatea fiind spuse de oameni cu familii sau persoane peste 45 de ani adresate tineretului.

Oameni buni, de unde și până unde toți tinerii au ajuns drogați? De unde și până unde am ajuns să urlăm pe stradă „uite ce drogat e ăla!”. De unde? Cum?

De unde știți? Cum aflați? Sunt curios… vreau și eu să-mi dau seama odată cu voi. Vreau și eu să pot urla cu voi!

Umblați cu laboratoare la voi? Au loc în buzunare? Cam cât costă unul? Sunteți experți în analize doping? Le faceți doar din privire? V-ați născut așa?

Voi realizați că dacă puteți afirma așa ceva cu atâta lejeritate despre orice om de pe stradă, puteți vindeca și cancerul? E cam același lucru. Spui și se rezolvă. Spui și e adevărul. Spui și e exact ce spui.

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu-i susțin pe oamenii aceștia care preferă să-și arate calitățile de dependenți în public, dar nici cu judecata de doi bani nu sunt de acord.

De fapt, niciodată nu mi s-a părut în regulă. Fiecare om are problemele lui. Fiecare om are motivele lui pentru care recurge la diferite substanțe pentru a considera că iese dintr-un impas.

O fi corect? N-o fi corect?

Fiecare om poate să fie beat, drogat, bătut, furat, fericit, extaziat, ultragiat, bogat sau cum vrea el să fie. E dreptul lui, pe banii lui.

În momentul în care îți invadează drepturile, spațiul intim, libertatea și așa mai departe, atunci e cazul să iei acțiune.

Și să fim serioși, de unde atâția drogați în miezul zilei?

Majoritatea sunt oameni ai străzii de suflă-n pungi sau bețivi pur și simplu. Și ăștia nici măcar nu compun tineretul.

Drogaților!

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

One Response to " „Ești o drogată!” "

  1. Pe mine mă deranjează aia cu „handicapat”. Cunosc oameni cu handicap de 1000 de ori mai capabili de orice decât mine sau alții. Mă dărâmă de urechi să aud. Nu e vina oamenilor că sunt așa. Nu văd de ce ar fi ceva rău în faptul că unii au avut ghinionul să pățească cine știe ce.
    Și apoi, ai dreptate cu drogații: cât timp ăla nu trage pe nas de banii mei și mă lasă în pace, de ce ar fi problema mea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: