Literatură versus social media

Pornind de la ancheta ziarului Orizont din ultimul număr apărut, mi s-a părut de bun simț să mai adaug câteva cuvinte pe lângă cele multe spuse în cele două pagini de ziar.

Scepticismul este creștere, de asta nu cred că mai trebuie să ne convingem prin studii. Îl observăm la nivel politic, economic și tehnologic.

Cu toate acestea, problema din ancheta Orizont suna așa: Vor reuși social-media și societatea informațională să ucidă literatura?

Pe rând au răspuns un director de editură, scriitori, istorici, eseiști și critici literari. Toate răspunsurile au fost cumpătate, de bun simț, ba chiar alături de un salt în profunzimea comportamentului.

Adrian Romila a avut o opinie mai mult decât interesantă, făcând și o paralelă la papyrus pentru modul cum scrollăm când citim în ziua de azi. Pe lângă asta mai face și distincția între a privi și a citi.

Dacă înainte citeam, acum privim printr-un ecran o imagine care mai conține și text.

Am făcut această introducere ca să vă trimit către acest ziar de la Timișoara care v-ar costa 1 leu de l-ați cumpăra (și bine ați face!).

Literatura nu va fi ucisă niciodată. Cum spune vorba cântecului, Jeana nu e moartă, Jeana se transformă. Astfel ar trebui să privim și literatura sub noul sistem alphanumeric.

Suntem în era digitalului, al informaționalului.

Circulația informației se întâmplă la o viteză amețitoare. Jocul cognitiv este unul în care, așa cum foarte bine spune Adrian Romila, face omul să explodeze „în afară rapid, avid, precipitat, în toate părțile.” (Revista Orizont, anul XXX, nr. 1, ianuarie 2018, p. 6-7)

Avem un timp spiralat, dezordonat, haotic. Nu mai este ordinea de odinioară, iar pentru asta avem nevoie de o nouă dialectică, lucru de care se ocupă teoria postumanistă (pentru cine vrea s-o înțeleagă).

Asemenea permutațiilor sociale, economice și politice, în ton cu evoluția (sau poate involuția, dacă ne gândim la des-centrarea omului – dar nu cea în sens postumanist, cât mai degrabă ghidarea acestuia către o periferie lipsită de esență), literatura trebuie să progreseze.

Și am văzut suficiente transformări, mai ales în romanele digitale, grafice, dar și cele de pe Twitter (ca să vezi, fix o rețea de socializare).

Apariția e-readerelor n-ar trebui să înfricoșeze pe cineva. Privirea de ansamblu a pieței indică, asemenea vinyl-urilor, preferința consumatorilor de cultură pentru cartea analog (dacă îi putem spune așa) – pe românește cu file și între două coperți.

Gândiți-vă, totuși, că-n ritmul în care se distruge mediul înconjurător în ziua de azi, poate va veni un timp în care cartea va fi efectiv moartă și va trebui să ne mulțumim cu ce mai rămâne digital.

Asta nu înseamnă că literatura va muri. Nicidecum. Se va transforma și va continua să trăiască sub noile forme.

Mai departe, o problemă substanțială pentru această artă, dat fiind faptul că necesită concentrarea și dialogul continuu între culturi de-a lungul procesului de lectură, ar putea fi lipsa atenției necesare.

Viteza are un beneficiu, normal, dar în același timp impune un ritm individului care-i modifică comportamentul. Astfel ajungem la lipsa concentrării pe perioade îndelungate.

Un domeniu artistic ar putea muri numai în momentul în care ar duce lipsă de consumatori, iar cum arta, în general, face parte din categoria imaterială despre care discuta Aristotel, mă gândesc că omul n-ar fi prea avid să se îndepărteze de latura sa spirituală.

Observați performance-urile artistice mai ales în poetry slammuri unde mai nou digitalul joacă un rol artistic fantastic.

Melanjurile de digital – artistic fac o echipă minunată așa cum se întâmplă și pe la noi. Așadar, iată, se poate spune o poezie din fața unui ecran digital care să transpună haosul scris în haosul actualității tehnologice.

Pe lângă toate cele discutate mai sus, mai are sens să mai vorbim și despre posibilitățile de promovare ale literaturii în această eră informațională? 🙂

Singura problemă, gravă într-adevăr și care alimentează scepticismul general, ar fi legată de comportamentul individului în relația sa cu arta.

Cum se va perpetua această relație pe viitor, rămâne de văzut.

sursă foto

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.