O autostradă multistratificată sau „Pearlblossom Highway”

By | #ArtScafandru

David Hockney. Îți sună cunoscut?

Nu trebuie musai, nu-i nicio afacere în asta, dar poate ar fi mișto să-i cauți arta de aici înainte.

Populăm categoria #ArtScafandru de pe blog cu un contribuitor la curentul pop-art din Marea Britanie, dar mai ales în ceea ce privește mișcarea mai largă intitulată new media.

Pe scurt, dacă discutăm despre mișcarea pop art, acestea aveau la bază o artă mult mai digitală, printată (așa cum am văzut din experimentele lui Andy Warhol), multistratificată și multicolorată, având fotografia și manipularea acesteia la bază.

Sub pop art intră și umorul, or mai degrabă spus ironia de a vedea artă chiar și-n reclame.

New media e curentul umbrelă, ca să spunem așa. Sub „umbrela” aceasta putem discuta de minimalism, hiperrealism, Earth art sau instalațiile bine-cunoscute de artă (alături de performance art-ul).

Cu new media, fotografia și filmul, alături de tehnici de pictură și experimente cu arta oferă o nouă viziune, mult mai actualizată.

David Hockney, pe lângă desenator (sau proiectant), scenograf sau designer de print mai este și fotograf, iar asta contează în creația sa „Pearlblossom Highway”.

Fotografia a fost realizată în anul 1986. Am zis fotografia? Să mă iertați, voiam să spun cele 750 de fotografii realizate în același loc cu o cameră foto instant Polaroid pentru fiecare detaliu.

Astfel putem observa cum cerul primește o nuanță picturală, care imită valurile de odinioară din picturile romantice.

Colajul a survenit în urma unei plimbări a autorului pe coasta vestică a Statelor Unite ale Americii.

Sunt mai multe elemente care ne pot atrage privirea către interpretare, cum ar fi gunoiul de la marginea drumului care vrea să ne spună „câtă grijă poartă omul naturii” sau cum frumusețea deșertului (că este o frumusețe) a fost alterată de indiferența umană.

Acel „Stop Ahead” are multiple reprezentări. Pe lângă privirea șoferului și chiar utilizarea sa în scop de semn de circulație, aceasta mai poate reprezenta și ideea de „oprește-te, aceasta nu este o fotografie”.

Mai jos vei găsi obiectul de artă discutat. Dacă nu-ți trezește niciun sentiment, atunci zic să-i mai acorzi o șansă galeriei sale de picturi in iPhone.

Verificați și această pagină dedicată lucrărilor lui David Hockney.

Pearlblossom Highway, 11-18 April 1986, #1 de David Hockney – http://www.getty.edu/art/collection/objects/105374/david-hockney-pearblossom-hwy-11-18th-april-1986-2-british-april-11-18-1986/

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.