Puterea Celuilalt

By | Prin viață

În fiecare zi, un ins de 24 de ani cu probleme locomotorii se deplasează din oraș până dincolo de periferia acestuia, în împrejurimi, pentru a câștiga un ban. E contabil, probabil i-a plăcut economia și balanțele.

6 zile din 7, atât cât merge la muncă, este ajutat să se deplaseze de un taximetrist. Acesta îl ia de acasă și îl duce cei câțiva kilometri până la serviciu. Acolo, dacă e gheață pe jos sau zăpadă prea mare sau poate sunt trepte, taximetristul îl ajută în continuare.

Tot el este cel care îl aduce acasă de la muncă. 6 zile din 7. Nu știu mai multe, dar cred că și pentru alte motive de deplasare tot la el apelează.

De 1 martie a fost singurul băiat care a oferit mărțișoare colegelor din întreprindere. Spune ceva despre dăruirea lui, inocența lui, dar și puterea cu care ia viața în piept. Aceeași viață care, de la natură sau printr-un accident, a fost nedreaptă cu el.

Dar îl privești. Merge cum poate, dar merge. Muncește 8 ore pe zi. Probabil că nu-și dorește mila oamenilor, dar oamenii atât pot să ofere, milă. Că așa se uită oamenii, în general, la un învingător: cu milă.

În locul milei, sunt o groază de întrebări care ar trebui să ne privească. Omul este un învingător. El a ales să nu cedeze și să lucreze cu ceea ce are. Poate că nu face multe în afară de muncă, poate că-i va fi greu să-și întemeieze o familie, nu avem de unde ști și nici motive să judecăm.

Dar merită să ne gândim. Merită să vedem, să simțim, poate chiar să-l ascultăm. Merită să ne întrebăm: eu aș fi avut puterea lui?

Avem haine pe noi, case, mașini, tehnologie, bani decenți, mâncare pe masă, Netflix și popcorn și-o prietenă frumoasă. Sau prieten. Ce lipsește?

Puterea Celuilalt este, probabil, cea mai ignorată din câte puteri există. Puterea Celuilalt de exemplu. Dar și conștiința acestuia, care de-a lungul istoriei ne-a pus în fața dialogului pe atâtea probleme sociale.

Cei care reușesc sunt transformați în idoli. Păi, idoli ar trebui să ajungă ei? Vă dați seama câți idoli am avea? Ne-am sufoca!

Puterea Celuilalt este peste tot. În fiecare poveste. În fiecare ins care-l vezi pe stradă și are o anumită problemă, dar uite ce frumos poate să mânuiască acea vioară! Uite ce bine cântă la chitară! Uite, altcineva își oferă serviciile, poate poți să-l ajuți.

Puterea Celuilalt e și parte din Puterea ta. O găsești în oamenii de pe stradă, în cei de lângă tine, în cei care se deschid în fața ta, în puterea exemplului cotidian.

Cred că a sosit momentul să privim în jurul nostru cu mai multă atenție și implicare. Vom putea cunoaște mai multe despre noi și despre lume prin a-i cunoaște pe alții, alături de poveștile lor.

Puterea Celuilalt reprezintă capacitatea noastră de empatie, deschidere și cunoaștere. Selecția naturală nu mai este o scuză, a sosit momentul să avem grijă unul de altul. Să ne inspirăm unii pe alții.

Vă recomand să urmăriți contul de Instagram a lui Sam Tahmassebi. E plin de povești ale Celuilalt ca să ne cunoaștem pe noi mai bine.

Ar mai fi și articolul acesta din The Atlantic, pe care vi-l recomand cu căldură.

Foto de la Tim Marshall.

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.