#decitit „Și Hams Și Regretel”, de Matei Florian

By | Literatour

Pe Matei Florian nu l-am cunoscut din Băiuțeii, acel roman care a ajuns și în colecția Top10+ Polirom scris alături de fratele său Filip Florian.

Nici din articolele de presă, nici din alte intervenții scriitoricești.

Pe Matei Florian l-am cunoscut la o lansare de carte din 2016 spre final, dacă nu mă înșel, la Cărturești Verona acolo unde apărea Cexina Catapuxina.

Am ascultat lectura Nicoletei Lefter, care, recunosc, m-a fermecat în cadrul lansării ăleia. Am auzit pentru prima dată un poem în proză așa cum mi-ar fi plăcut să scriu și așa cum îmi place să citesc.

Dar mai mult m-a atras ritmul, cadența, felul în care Nicoleta lectura ce m-au îndreptat spre universul suprarealist al lui M. Florian.

Nu aveam să cunosc primul roman, ci pe al doilea publicat la Polirom.

Primul a fost Și Hams Și Regretel, apărut în 2009. Știu, 2009 față de 2016 e o distanță destul de mare, dar citind aceste romane veți înțelege de ce.

Și Hams Și Regretel este trambulina sau exercițiul, dacă vreți, pentru Cexina Catapuxina. Efuziunile de lirism, joaca stilistică, suprarealismul apar și aici, dar nu la fel de concentrate.

Romanul are 257 de pagini, împărțit pe capitole, unele denumite, altele nu.

Este o carte a universurilor mici, mari și mijlocii unde toate coexistă și se influențează unele pe altele.

Putem spune, la o adică, c-ar fi vorba și de teoria de multivers și „teleportare” între acestea ori fie trăirea în concomitent în toate.

Apariția celorlalte regnuri se bazează pe cuvânt, pe fantastic. Înțelegerea pe care o facem cu acest roman și cu lumea prezentată de Florian este că suntem la fel de mici și la fel de mari ca oricare. Că suntem în lumi care coexistă.

Convenția este să vezi lumea până la particulă, altminteri e greu să înțelegi câtă viață poate să existe în jurul nostru, iar noi suntem prea obișnuiți să mai observăm.

Observația aceasta până la macro e continuată și în Cexina Catapuxina. Motivul îndrăgostitului, iubirea ca o maladie de care nu scapi, ca un corp străin organic care se înfige în tine și preia controlul se găsesc atât aici cât și în al doilea roman.

Personajele formate din jocuri de cuvinte (Ana Nache și Bumbo Nache, Regretel, Altfred etc) indică nivelul ludic al cărții, un ludic nelipsit, totuși, de dramă prin povestea de dragoste dintre Regretel și Tristina.

Și Hams Și Regretel este un personaj asemenea unui Romeo, pe când Julieta, or fie ea Isolda, iar Tristan – Regretel, trăiesc iubirea magică, împlinită, în lumea lor, în bula lor (dacă mi se permite).

Numai că această magie e întreruptă, Tristina fuge cu altcineva, iar Regretel este părăsit și singur în lumea particulelor de praf.

Întreaga lume e înființată prin cuvânt, căci la început a fost cuvântul. Iată cum, prin cuvânt, se înființează atâtea evenimente, personaje, atâta viață.

Asta a fost și o obsesie a moderniștilor, lumea de după cuvânt, numai că la Matei Florian avem mai degrabă utilizarea cuvântului pentru înființarea poveștii, a lumilor, a personajelor, a evenimentelor.

Prin cuvânt avem „greierii munților” sau „voleibala”.

Prin cuvânt ajungem la discursul lui Usi de atâta gingășie: „Un alt atu al fi că cine e nemulitol ține să te înculajeze, deoalece el ale suficient timp și lăbdale încît să știe că pelfecțiunea nu se naște dintl-dată, ci apale plin încelcăli lepetate.” (M. Florian: 2009, p. 128).

Altfred, în comparație cu Usi este un erudit a cărui limbaj te găsește adesea cu dicționarul în mână.

Stilistic, lingvistic, ce face autorul în acest roman mi se pare de un ludic inovativ, de apreciat. E ludicul ăla care nu numai că te face să zâmbești sau să chicotești, dar te face să ridici o sprânceană și să zici: „măi să fie, iată ce interesant!”

Sau poate sunt doar eu cel care face așa. În fine, ați prins ideea.

O să-i cunoaștem îndeaproape Usi, naivul, filosoful Altfred și Regretel veșnicul îndrăgostit.

Dar de ce să citesc cartea asta?

Niciodată nu am să spun vreunui vizitator al acestui blog de ce ar fi bine să citească cartea X sau cartea Y.

Eu citesc întotdeauna pentru delectare, pentru luminare, pentru o plăcere a spiritului și o liniște interioară deplină.

Cartea asta a lui Matei Florian mă prinde pentru ritmul alert, lirismul din interiorul prozei, evenimentele care sunt atât de suprarealiste, pentru câtă viață poate să existe în interiorul a două coperți.

Dragostea este o maladie, iar din maladia aceasta se nasc lumi nesfârșite.

Dacă ești în căutarea unui poem în proză jucăuș, cu personaje mici și mari, cu multiversuri și o dragoste care amintește de toate marile cupluri ale literaturii, ai nimerit-o.

Cartea lui Matei Florian se poate achiziționa de aici la nici 10 lei.

Cumperi și îmi dai o mână de ajutor
Dacă cumperi această carte urmând linkul de mai sus, mă ajuți și pe mine să mă dezvolt. Aceste recenzii precum și cărțile în sine necesită timp și bani, efort pe care îl depun cu plăcere pentru cititorii de pretutindeni. Mersi de ajutor!

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.