Un nou sezon Bojack Horseman. La ce să ne așteptăm?

Mâine apare pe Netflix un nou sezon Bojack Horseman. La ce să ne așteptăm?

Pentru cei care încă nu au auzit de acest serial-animație, trebuie menționat că este o satiră socială animată în care oamenii și animalele conviețuiesc în celebrul oraș Hollywoo. 

Serialul este centrat pe Bojack, un actor din anii ’90, ajuns în timpul prezent un depravat, care se luptă cu depresia, anxietatea și dependența de droguri și alcool. Practic, acest jumătate om, jumătate cal, or mai degrabă un cal cu apucături omenești, reprezintă simbolul Centaurului din antichitate.

Se referă la acea creatură care se lasă ademenită de dorințe, de pofte. Adulterul, bogăția, violența, dorința sunt toate prezente în Bojack de-a lungul celor trei sezoane apărute până acum. El însuși este lupta continuă între bine și rău. 

Alături de Bojack mai sunt prezenți Princess Carolyn, Diane, Mr. Peanutbutter și Todd.

Dacă nu ați urmărit sezoanele precedente, vă recomand cu drag să le urmăriți. Sunt mai mult decât savuroase. Sunt chiar dureroase, fiindcă ele concentrează întreaga societate, iar antiteza om-animal, pusă aici laolaltă ca fiind unul și același, e splendidă.

Glumele bune, cât și cele nesărate au un sens. Umorul negru este la el acasă, iar firul narativ și simbolurile împrăștiate de-a lungul episoadelor îl fac cu adevărat un serial atent, cu esență și puternic din toate punctele de vedere.

ATENȚIE! De aici pot apărea spoilere.

În acest sezon 4, lucrurile deja au devenit mult mai serioase. Ba mai mult, accentul cade pe viața fiecăruia. Serialul a reușit, până la momentul acesta, să ofere punctul de start pentru mai multe fire narative care, din ce putem vedea din trailer, chiar vor fi abordate.

Bojack

Bojack a sfârșit în precedentul sezon fugind din oraș cu mașina personală. Într-o tentativă de suicid, el se oprește la vederea unei herghelii alergând prin deșertul Californian. Toți liberi, toți „sportivi”.

Revelația care se produce în el este uriașă, iar din trailer aflăm că s-a restras la o casă de vacanță ce aparține părinților lui. De mai bine de trei luni, Diane încearcă să dea de el.

De la Bojack te poți aștepta la orice. El poate salva vieți, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut, dar le poate și distruge. A sa este exemplul perfect.

Alternativele lui în acest sezon sunt destul de vaste. În scenă își va face apariția fiica sa, de care el mai mult ca sigur că n-are nici o idee. Se va sinucide? E o teorie care stă atât de bine în natura personajului, dar poate nu în acest sezon.

De urmărit relația pe care Bojack o va înființa cu fiica sa și tumultul său interior care, dacă și-a găsit vreo alinare, urmează să fie distrusă curând.

Diane

Diane încearcă să-l contacteze pe Bojack. E clar că între ei zace o dragoste, dar una platonică în acest moment. Ea s-a angajat, din câte se pare, la o altă revistă de mondenități, parte a ofertei primite de la sora iubitului lui Princess Carolyn.

Cum se ocupă de blog, unul pe care, ironic, nu-l citește nimeni, dar are „titlurile foarte bune”, este aclamată de întreaga redacție.

Viața lui Diane ar putea suferi multe schimbări în acest nou sezon. Rămâne de văzut, căci Bojack revine după o absență îndelungată, iar soțul ei, Mr. Peanutbutter, urmează să devină guvernatorul Californiei.

Este și un moment foarte tensionat în trailer, în care Diane și Peanutbutter au o altercație destul de serioasă. Ar putea fi de la promisiunile false pe care le face labradorul, până la cine știe ce intimitate pe care Diane a scris-o pe blogul revistei mondene. Vom afla.

Mr. Peanutbutter

Aici n-ar fi multe de zis. Peanutbutter este personajul tipic negativ, dar un negativ sâcâitor. El salvează, el muncește, el dansează, el face banii, el practic reușește să se pună în centrul tuturor situațiilor. Într-un mod fals, desigur. 

Îi place atenția tare mult, iar pentru ea ar da orice. Faptul că urmează să devină guvernator, permite serialului să treacă în sfera ironicului politic, de unde mă aștept la multe glume bune. Mai ales că material există prin domnul Trump.

Ce va face Peanutbutter odată guvernator? Rămâne de văzut.

Princess Carolyn

Princess Carolyn urmează să se căsătorească cu un șoarece de societate. Ea mereu a fost în căutarea familiei, în căutarea căminului perfect, a vieții de PR magice, cu o casă cozy, un soț iubitor, vacanțe exotice și un job bănos.

Singurul lucru care o trage în jos e Bojack, pentru care încă mai simte lucruri. Dar dorința ei de a ieși din această bulă defectă este tocmai prin mariaj.

Se va întâmpla? Așa se pare. Va fi fericită? Își va găsi împlinirea? Sunt întrebări care rămân deschise pentru noul sezon.

Todd Chavez

Personajul a cărui față reprezintă firul lui Fibonacci, Todd rămâne în căutarea identității sale. Continuă să facă tot soiul de afaceri uluitoare, să trăiască aventuri despre care aflăm numai din flashback-uri sau paralel cu acțiunea altor personaje mai pregnante.

Aparent el l-ar aduce înapoi pe Bojack, dar n-avem de unde știi până nu apare sezonul.

Sunt curios dacă acest conflict interior pe care o duce Todd va avea un rezultat în acest sezon. Până acum nu i-a ieșit, decât periodic. Și poate că asta e suficient pentru tipologia reprezentată de Todd.

Cam astea sunt pistele narative principale din acest sezon. Desigur, mai există și personajele episodice care, dacă ați urmărit cu atenție, se dezvoltă în tandem cu întreaga lume.

Bojack revine pe Netflix de mâine. Un sezon întreg, un motiv de binge-watch. Trailerul pentru sezonul 4 poate fi urmărit cu un play mai jos.

Voi ce ziceți? Cum se va dezvolta povestea?

 

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.