Voi fi un ignorant veritabil

Până mi se va întâmpla și mie.

Până ce voi zâmbi, fericit, alături sau nu de cineva, undeva într-un loc unde tot visam să ajung.

Și odată ajuns acolo, în plenitudinea mea, în bula mea de ignoranță, în bula mea de performanță și perseverență, unde toate-s roz și roz is toate, mi se va tăia filmul.

Și va fi scurt, așa cum sunt toate. Nu voi ști nici cum, nici în ce modalitate. Zâmbetul probabil că-mi va rămâne pe față. Bula mea de siguranță.

Voi rămâne acolo sau poate voi zbura puțin mai încolo. Un pas, doi sau zece. Nu contează. Poate voi zbura eu sau poate doar o parte din mine. Cine știe.

Se va întâmpla exact la fel de stupid cum am și ajuns pe pământ din efortul supraomenesc al mamei mele. Ca o ultimă forțare de o fracțiune de secundă, cât să ies cu totul.

Și acum voi ieși cu totul. Indiferent dacă viu sau mort, e tot o ieșire. Depinde dacă totală sau întreagă.

Până ce se vor auzi sirene, rămân un ignorant veritabil. Epoca individualismului m-a acaparat cum te-a acaparat și pe tine. O fotografie în culorile toamnei poate schimba starea de bine cu câteva zeci de like-uri. Le-a plăcut oamenilor mult, ce contează dacă îți mai place și ție.

Exemplele pot continua. Mai sus e ceva ce zilnic se întâmplă și mulți nici nu-și dau seama.

Voi continua să-mi dezvolt psihicul și fizicul, voi continua să alerg după bani, după faimă, după mama dracu știu eu ce mă interesează pe mine și voi lăsa problemele globale undeva într-o cutie. La fel ca toate celălalte cutii ale mele pe care le port după mine dintr-un loc în altul, dar nu le deschid decât foarte rar.

Voi ignora falsitatea cu zâmbetul meu fals care contribuie la acest sistem egocentric excelent în care ne scăldăm cu atâta satisfacție.

Nu e ca și cum altceva mai bun aș putea face.

Până mi se vor spoi creierii pe cine știe ce stradă sau în cine știe ce clădire, voi fi un ignorant veritabil.

Doar nu plănuiți să vă treziți cu toții la realitate prea curând, nu?

Photograph: Feisal Omar/Reuters

Somalia după un atac terorist cu 500 de victime. Photograph: Feisal Omar/Reuters

Uitați-vă la poza asta. Tocmai ce a fost un atentat cu bombă în Somalia. Peste 500 de victime. Imaginați-vă dacă s-ar fi întâmplat prin Paris. Acum eram la ambasadă și puneam flori pe trotuar. Că florile, dacă le punem pe trotuar, ne aduc viii și conștiența înapoi.

Ți-a plăcut? Spune-le și altora
libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.